naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maak van jouw straat een speelstraat!

Tijdens de zomervakantie kan je je straat voor een periode van maximaal zes weken omtoveren tot een speelstraat waar kinderen baas zijn. Aanvragen indienen kan tot 10 mei.

WAT?

Een speelstraat is een straat die tijdelijk en tijdens bepaalde uren verkeersvrij wordt gemaakt om kinderen veilig en ongehinderd te laten spelen. De straat (of een deel ervan) wordt afgesloten met nadars voor het verkeer. Enkel wie in de straat woont of er een garage heeft, mag de straat stapvoets inrijden. Bewoners mogen er parkeren, maar worden aangeraden om dat niet te doen om zo veel mogelijk speelruimte aan de kinderen te laten.


VOORWAARDEN

Een straat dient aan een aantal voorwaarden te voldoen om als speelstraat erkend te worden: ze moet in een woonzone liggen, er mag geen openbaar vervoer rijden en de omliggende straten moeten bereikbaar blijven. Je vindt alle voorwaarden op www.tielt.be/speelstraat.


HOE AANVRAGEN?

Minstens twee meerderjarige inwoners van de straat dienen een aanvraagformulier in. Na gunstig advies van de politie en de dienst Jeugd moeten zij via een bewonersenquête de goedkeuring krijgen van 66 % van de inwoners van de straat. De aanvragers fungeren als meters/peters van de speelstraat, wat betekent dat zij instaan voor de organisatie. Er wordt ook een afsprakennota afgesloten tussen de meters/peters en de stad.

De afsprakennota en bewonersenquête kan je afhalen bij de dienst Jeugd of downloaden via deze pagina. 

De aanvraagformulieren dien je uiterlijk op 10 mei in bij de dienst Jeugd.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 23 april 2024